Argumente pertinente in favoarea construirii Catedralei Mantuirii Neamului Romanesc


Advertisements

8 responses to “Argumente pertinente in favoarea construirii Catedralei Mantuirii Neamului Romanesc

  • Cred ca in cazul Casei Poporului, constructia cu pricina nu este o expresie a iubirii de frumusete, ci a megalomaniei. Am vizitat-o anul trecut. Nu m-a impresionat nimic in afara de dimensiuni. Casa Poporului nu a fost construita ca urmare a unei necesitati concrete pornite dinspre oameni. Cei putini care au decis sa construiasca mastodontul Casa Poporului nu au avut ca motivatii credinta in Dumnezeu sau in nemurirea sufletului. Conceptia in cazul lor era pur materialista. Un singur argument am in privinta necesitatii construirii Catedralei Mantuirii Neamului: cand am fost in vizita la Bucuresti am vazut ca bisericile sunt micute, insuficiente, Catedrala Patriarhala e neincapatoare pentru toti cei care ar dori sa asiste inauntru la slujbe. Sa nu mai vorbim cand e vorba de hramuri sau sarbatori mari, Sfintele Pasti sau Craciunul. In Bucuresti traiesc totusi peste 2 milioane de oameni. Din acestia majoritatea covarsitoare este ortodoxa. Cred ca e justificata construirea ei, personal sustin aceasta idee. Chiar vreau sa merg la Bucuresti atunci cand va fi gata sa ma inchin si sa-I multumesc lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa implinim acest deziderat al mai multor generatii de romani.

   • Pai daca sunt atati doritori(tot poporul roman:p), cum de n-au donat decat in jur de 40.000 de persoane bani pt catedrala? La 21 de milioane de romani(in toata lumea) aste de mai putin de 0.5%, chiar la nivelul Bucurestiului, reprezinta doar 2%. Oare Casa Poporului cati sustinatori o fi avut?

   • 🙂 Da, inteleg ce imi spuneti, dar eu nu ma nelinistesc pentru ca nu s-a reusit strangerea instant a fondurilor necesare. Cred ca toate lucrurile au un parcurs al lor si un ritm al lor, la fel si construirea acestei Catedrale. Si despre viata noastra putem spune ca nu am trait-o cu adevarat daca nu am parcurs in timp, in ritmul propriu toate etapele. Este o vorba inteleapta care spune ca “pentru cel nerabdator, nimic nu se face destul de repede”. Pana acum foarte importanta a fost decizia inceperii lucrarii si realizarea practica a primelor lucrari. Sa ne amintim ca nu usor s-a ajuns pana in acest punct.
    Oamenii contribuie baneste din proprie initiativa, sunt liberi sa faca acest gest. De aceea cei care participa, ajuta din dragoste si cu jertfa. Nimic nu se poate cladi fara o jertfa, sa ne amintim de mitul Mesterului Manole. Lucrurile nu se intampla cand vrea omul, ci cand stie Dumnezeu ca e momentul potrivit:”Fa ce tine de tine si lasa-L pe Dumnezeu sa lucreze”, spune o pilula de intelepciune. Cred despre construirea Catedralei ca este si un demers duhovniceasc, nu doar unul arhitectural. In paralel cu progresul constructiei, progreseaza si cei care se roaga si ajuta la realizarea sa. O biserica e mai mult decat un simplu imobil, ea nu se poate face fara ajutorul lui Dumnezeu. Nu cred ca banii sunt esentialul in acest demers, isi au si eu rolul lor, sunt doar un mijloc, deloc un scop. Altceva e mult mai important. Lacomia si graba sunt obstacole pe calea transformarii launtrice. Florile crescute grabit in sera n-au miros; fructele a caror coacere e fortata, n-au gust. Un parinte spune ca:”In viata duhovniceasca cel ce se grabeste nu ajunge niciodata, caci tot ce faci in duh de graba nu te metamorfozeaza”.

   • Eu stau linistit 🙂 Nu cred ca statul o sa poata construi catedrala asta. Pentru ca FMI-ul si tratatul fiscal european n-o sa-i permita sa arunce cu 1 miliard de euro in BOR. Apropo, BOR are suficienta avera ca sa construiasca catedrala. De ce nu si-o construieste singura, si asteapta pe altii(statul roman) sa vina cu banii? Daca statul roman n-o s-o construiasca, de la cine asteapta BOR banii? De la EU ? 🙂 Sau poate asteapta ca Dumnezeu sa faca catedrala asta, a NEAMULUI? De ce nu? 🙂

   • Eu cred ca romanii, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vor construi, dar nu atunci cand vrem noi, ci atunci cand va veni vremea. Sa nu fim pesimisti, negativisti. Samanta de mustar este mai mica decat cea de ceapa si decat cea de mac. Este foarte mica si, cand o semeni, se face un umbrar mare cat un mar, incat vin si pasarile cerului si stau in ramurile lui. Mustarul este simbolul credintei.

    Mantuitorul a spus: Cela ce crede intru Mine, minunile care le fac Eu, si mai mari decat Mine va face; ca Eu la Tatal ma sui, si va voi trimite voua de acolo pe Duhul Sfant si orice veti cere in numele Meu va fi voua. Adica “ma duc acolo, sa va dau Eu putere, ca sa vedeti cum se implinesc cuvintele Mele la vremea lor”.

    O minune care vadeste puterea lui Dumnezeu si ajutorul Lui pe care il da celor ce i-l cer: http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa/mutarea-muntelui-adar-cu-rugaciunea-81175.html

 1. Ce legatura are Hristos cu catedrala asta? Pentru ca aceasta catedrala vine in contradictie totala cu tot ceea ce a spus, a facut si a trait Hristos.

  • Cum să nu aibă legătură catedrala cu Mântuitorul Hristos? Este darul poporului român ortodox oferit lui Dumnezeu, în cinstea Sfântului Apostol Andrei, cel care ne-a încreştinat ca neam. Cred că este un gest de recunoştinţă binevenit. Spunea un părinte odată că unul dintre marile păcate este lipsa de recunoştinţă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s