Pr. Dr. Ioan Istrati: Tinerii de astăzi sunt o generaţie de sacrificiu, care au renunţat la cărţi, pe care le citeam noi intens


 

Interviu

11.01.2012

Avem plăcerea să vă prezentăm, astăzi, un interviu cu Părintele dr. Ioan-Valentin Istrati Redactor-șef al Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, asistent asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași și preot slujitor la Parohia “Sf. Vineri”, din Iași. Predicile pline de duh pe care sfinția sa le-a susținut de-a lungul anilor, nenumăratele conferințe la care a participat si nu in ultimul rând cărțile cu un conținut pur ortodox pe care le-a scris(“Taina veacurilor. Unirea timpului cu eternitatea in rugaciunile Bisericii”, „Sfântul Ierarh Nicolae – mirul iubirii lui Hristos dar si altele), au făcut din părintele Ioan un preot iubit, pedagog iscusit si un prieten de suflet. Dar vă lasăm să citiți mai departe pentru a descoperi mai mult din personalitatea sa.

Rep: Părinte, care credeți că ar fi motivul pentru care tot mai mulți tineri preferă in timpul liber să-si arunce ochii pe monitorul unui computer decât pe
paginile unei cărți?

Pr. Ioan: Fascinaţia imaginii este o realitate încă de la începutul creaţiei. Dincolo de sfatul celui viclean din rai, şi vederea poftitoare a protopărinţilor noştri a fost în măsură să înstrăineze pe om de Dumnezeu. Adam şi Eva au văzut că pomul este atrăgător şi vederea păcătoasă (“pofta ochilor” I Ioan 2, 16). “De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat și plăcut ochilor la vedere și vrednic de dorit, pentru că dă știință, a luat din pom şi a mâncat şi a dat şi lui Adam şi a mâncat şi el”.

Diversitatea uriaşă a informaţiei, chiar dacă nu este însoţită de profunzime şi intensitate, face internetul să fie o atracţie pentru tinerii, care doresc să acumuleze cât mai mult din această viaţă. În acelaşi timp, informaţia pe care ţi-o oferă o carte este de bună seamă mult mai bună, fiind filtrată prin spiritul de analiză şi sinteză al autorului.

Rep: Ce poate face Biserica pentru a schimba această situație?

Pr. Ioan: Biserica trebuie să stăruie asupra tuturor tinerilor credincioşi şi nu numai pentru ca aceştia să citească mai mult. Predici în care se prezintă cărţi de mare valoare creştină şi umană, canon la spovedanie de citit cărţi folositoare de suflet, mai ales Sfânta Scriptură, organizarea unei biblioteci cuprinzătoare la biserică şi încurajarea fermă a tinerilor să citească, cercuri de lectură la biserică, eventual şi organizarea unor ore de after school la Casa socială a bisericii pentru tinerii care nu au cărţi acasă, prezenţa profesorului de religie nu numai ca emiţător de informaţie, ci şi ca sfătuitor, educator al copiilor, iată doar câteva dintre metodele care pot îmbunătăţi cantitativ şi calitativ lecturile tinerilor.

În acelaţi timp, culturalizarea internetului şi prezenţa în internet a siturilor de teologie, spiritualitate, cultură generală, filosofie, artă, gândire, poate ajuta la o mai bună formaţie educativă a tinerilor. Acest lucru înceară să îl facă portalul doxologia.ro, al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care este deopotrivă o agenţie de ştiri, o bibliotecă cuprinzătoare, un loc de rugăciune, o enciclopedie a credinţei, o aulă de educaţie şi consiliere online, un areopag al înţelepciunii umane.

Rep: Cum vedeți evoluția societății noastre, ținând cont de lipsa tot mai mare de
interes pentru carte, reflectată si in rezultatele sesiunii de vară a examenului
de Bacalaureat?

Pr. Ioan: Tinerii de astăzi sunt o generaţie de sacrificiu, care au renunţat la cărţi, pe care le citeam noi intens, dar nici nu au acces şi interes pentru mijloacele electronice de culturalizare (DVD-uri cu enciclopedii, cărţi online, biblioteci imense online etc.). În locul cărţilor, ei au adoptat “cultura” jocurilor “shutter” (violenţă) şi plăcerea gregară a video-chat-urilor (pornografie).
Pe măsură ce accesul la internet se va generaliza, se va cristaliza interesul tinerilor pentru cultură şi lectură, mai ales prin aşa numitele “e-book”, care sunt de fapt minicalculatoare care pot conţine mii de cărţi.

Rep: Credeți că apariția mai multor situri de profil teologic este benefică? Cum pot ele estompa limbajul trivial promovat pe mai toate siturile românesti?

Pr. Ioan: Prezenţa pe internet a unor situri religioase, teologice şi culturale este necesară şi imperativă. Prin ea, omul care lucrează pe net are acces la tezaurul de spiritualitate al Bisericii, la explicarea dogmelor mântuitoare ale credinţei şi la exemplul oamenilor sfinţi din istoria lumii. Astfel, am putut vedea cu surprindere că în portalul doxologia.ro, cele mai multe accesări sunt făcute în sectorul rugăciuni, la Paraclisul Maicii Domnului şi la Canonul de umilinţă, într-o medie de 10 minute. Sunt oameni, care odată ajunşi la serviciu, îşi fac pravila de rugăciune în taină, şi apoi se apucă de treabă (nu spuneţi asta la şefi). Prin aceasta, internetul devine “cămară” tainică de rugăciune pentru oamenii care caută viaţa veşnică.

Interviu realizat de către Andrei Andronic si Vlad Spătaru

SURSA: http://www.teografia.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s